Kripto para piyasası dünyanın en hızlı büyüyen piyasası ve 2022’de bunu inkar etmek kesinlikle mantıklı değil. Dokuz yıl önce, tüm dijital paraların kapitalizasyonu yaklaşık 1 milyar dolardı ve geçen yılın sonunda bu piyasa 3 trilyon dolara yaklaştı ve bu sayede ilk kripto para biriminin oranı 67.566 dolara yükseldi.
Bitcoin’in ardından birçok altcoin de önemli ölçüde yükseldi, bu nedenle çeşitlendirmek için çoğu yatırımcı portföylerinde farklı dijital paralar bulunduruyor. Daha önce kripto para piyasası yalnızca genç nesil yatırımcıların tercihiyken, son zamanlarda daha olgun ve daha büyük oyuncular (kurumsal oyuncular) kripto sektörüne girmeye başladı.
Bu yazımızda 2022 yılında yatırımcıların dikkat etmesi gereken umut vadeden projelerden bahsedeceğiz.
Bitcoin – dijital altın
İlk ve en popüler kripto para birimidir ve onunla ilgili görüşler “bir Ponzi şeması” ile “küresel finansal sistemin geleceği” arasında değişmektedir. Şu anda çoğu yatırımcı Bitcoin’i altının dijital eşdeğeri olarak algılamaktadır. Şu anda küresel ekonominin değişmez bir arkadaşı olan enflasyona karşı güvenilir bir koruma sağlar. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, fiat para birimlerini daha fazla basma ve onları ekonomiye sokma niyetlerini gizlemediler.
Bitcoin fiyatının tarihi zirvesi 67.566 dolar ile Kasım 2021’de kaydedildi. 12 yıl boyunca, ilk kripto para biriminin fiyatı 88,5 milyon kattan fazla arttı, bu da Bitcoin’in insanlık tarihindeki en karlı varlık olduğu anlamına geliyor. Benzer bir zaman diliminde dünyanın ana itibari para birimi (ABD doları) değerinin yaklaşık %30’unu kaybetti. Bu, 2022’de 100$’a, 2009’da 70$’a alabileceğiniz kadar mal ve hizmet satın alabileceğiniz anlamına gelir. Sadece 2021’in sonunda, ABD doları enflasyonu yaklaşık %7, 1982’den beri en yüksek seviyeydi.
İlk BTC yatırımcıları uzun süredir multi-milyonerdi, ancak “dijital altının” gelecekte binlerce X göstermesi pek olası değil. Bu nedenle, yatırımcılar gelecekte hala yapacak çok şeyi olan umut verici paralar arıyorlar.
Polkadot – Başka Bir Ethereum Katili mi?
Ethereum’un kurucu ortağı ve Web3 Vakfı’nın kurucusu Gavin Wood tarafından kurulan iddialı bir projedir. Vitalik Buterin’in parlak fikrini geliştirmek isteyen Wood, Polkadot’u etkileşimli blok zincirlerinden oluşan bir ekosistemi içeren ölçeklenebilir bir akıllı sözleşme platformu olarak tasarladı. Başka bir deyişle, Polkadot, her biri hem dahili hem de harici olarak veri ve varlık alışverişi yapabilen katmanlı bir ağ sistemidir.
Polkadot, Proof of Stake (PoS) konsensüsü ile korunan bir blockchain olan bir relay zincirine dayanmaktadır. Her biri merkezi olmayan uygulamaları (dApps) ve merkezi olmayan finansal hizmetleri (DeFi) destekleyebilen, parachain olarak bilinen çoklu programlanabilir blok zincirleri bu ağa bağlanır. Bazı parachainler, Ethereum gibi harici blok zincirlerine bile bağlanabilir.
Kasım 2021’de bir geliştirici müzayedesinde Polkadot parachain slotları satmaya başladı. Şu anda süreç tam olarak tamamlanmadı ve relay zincirine sadece 5 parachain bağlı, ancak sayı 11 Mart 2022’ye kadar 11’e ulaşacak. Ancak Polkadot ekibinin nihai hedefi 100 parachain.
Planlarında başarılı olurlarsa, ağın verimi saniyede 1 milyon işlemi aşabilir. Karşılaştırma için, Ethereum şu anda benzer bir zaman diliminde 14 işlemi gerçekleştiriyor.
Moonbeam, piyasaya sürülen ilk parachain projelerinden biriydi ve önümüzdeki aylarda Polkadot’un büyümesini hızlandırabilir. Özellikle Moonbeam, Ethereum üzerinde akıllı sözleşmeler oluşturmak için kullanılan programlama dili olan Solidity ile uyumludur. Bu, geliştiricilerin artık Polkadot’ta Ethereum tabanlı dApps ve DeFi ürünlerini dağıtabileceği anlamına geliyor.
Proje şu anda toplam 16.3 milyar dolarlık kapitalizasyonla küresel kripto para birimi sıralamasında 13. sırada. Gelecekte, daha fazla parachain birbirine bağlandıkça ve Polkadot ekosistemi büyümeye devam ettikçe, daha fazla insan bu platformda ürünleri benimseyecek. Buna karşılık, bu, fiyatını artıracak olan DOT tokenine (Polkadot’un dahili kripto para birimi) talep yaratacaktır. DOT’un tüm zamanların en yüksek seviyesinin %70 altında olduğu göz önüne alındığında, bu dijital varlık 2022’de yükselişe hazır olabilir.
hi – Evren ve Metaworld arasındaki köprü
Potansiyel olarak binlerce hatta on binlerce kez büyüyebilecek gelecek vaat eden projeler arıyorsanız, gelişimlerinin çok erken bir aşamasında olan kripto girişimlerine dikkat etmelisiniz. Risk, potansiyel faydalarla doğru orantılıdır, bu yüzden burada son derece dikkatli olmanız gerekir.
Bu incelemenin bir parçası olarak, yolculuğuna nispeten yakın bir zamanda – 2021 yazında başlayan token merhaba’ya dikkat etmek istiyoruz. Şu anda, neredeyse %82 düştü, bu yüzden girmek için harika bir zaman. Projenin sadece 57 milyon dolarlık bir sermayesi var, bu yüzden hala manevra yapmak için çok yeri var.
Ekibin misyonu, blockchain teknolojisini olabildiğince basitleştirmek, demokratikleştirmek ve sıradan dünyayı metaclass evreni ile birleştirmektir. Proje yol haritası üç aşamadan oluşmaktadır, her birinin uygulanması token HIhi’nin değerini artıracaktır.
Aşama 1: hi, Süper Uygulama. Geliştirme ekibine göre bu, dünyadaki dijital ve fiat para birimleri için en uygun ve işlevsel uygulamadır. Bir kripto para birimi borsasının ve bir dijital bankanın işlevselliğini içeren çok yönlü bir üründür. Kullanıcılar uygulamayı kullanarak yatırım, tasarruf, ödeme, takas vb. hizmetlere erişebilir.
Aşama 2: Merkezi olmayan hi. Ekip, kullanıcılarına Web 3.0’ın tüm avantajlarına erişim sağlamayı planlıyor. DeFi ile entegrasyon sayesinde merhaba uygulama kullanıcılarıhem vesayet hem de vesayet dışı hizmetlere tek bir yerden erişebilecekler.Geliştiriciler, ölçeklenebilirlik sorununu çözebilecek Ethereum için bir Katman 2 paralel zinciri olan hi Protocol’ü (hiP) başlatmayı planlıyor.
Aşama 3: hi DAO ve Metaverse. Sürdürülebilir bir ekosistem yaratmanın son adımı, 1 milyar kullanıcıdan oluşan bir meta-evrenin yaratılması olacaktır. Ayrıca, topluluk geliştikçe hi’nin arkasındaki kuruluşlar, tam yönetim haklarıyla DAO’ya taşınacaktır.
Ekip planlarında başarılı olursa, 2022 yılı kripto para ve yatırımcıları için çok başarılı olacak.
Terra – stablecoin’lere yeni bir bakış
Terra, iki tür kripto para birimi arasındaki dengeyi korumaya dayanan Stablecoin’ler için bir blockchain ödeme platformudur. Terra USD gibi Terra özellikli stackcoinler, fiziksel para birimlerinin değerine bağlıdır. Muadilleri Luna, Terra platformunu destekliyor ve daha fazla Terra istiflenebilir madeni para basmak için kullanılıyor.
Terra ve Luna stablecoin’leri arz ve talebe göre uyum içinde çalışır: bir stablecoin’in fiyatı kendisine sabitlenen para biriminin değerinin üzerine çıktığında, kullanıcılar daha fazla Terra stablecoin’i yaratmak için Luna’larını yakmaya teşvik edilir. Benzer şekilde, değeri temel para birimine göre düştüğünde, kullanıcıları daha fazla Luna basmak için Terra stablecoin’lerini yakmaya teşvik eder. Terra platformlarının benimsenmesi arttıkça Luna’nın değeri de artar.
Ocak 2021’in başında Luna’nın fiyatı 0.64 dolar iken 12 aylık büyümede %15.240 yükselerek Aralık sonunda 98.18 dolara ulaşı. Şu anda kripto paranın oranı tarihi zirveden %42,66 düşük ve birçok uzman şimdi yatırım için iyi bir an olduğunu düşünüyor.
Sonuç
Dijital para birimleri satın almak riskli ama çok umut verici bir yatırım türüdür. Bitcoin, yatırımcıların büyük çoğunluğu tarafından seçilen en popüler kripto para birimidir. Ancak şu anda BTC daha çok bir sermaye koruma aracı olarak görülüyor, çünkü gelecekte büyük getiriler sağlaması pek mümkün değil. Bu amaçlar için, altcoinleri seçmek daha iyidir ve proje ne kadar erken aşamadaysa, sırasıyla potansiyel kâr ve aynı zamanda risk de o kadar büyük olur.