Bitcoin volatil hareketlerine devam ederken piyasadaki önde gelen altcoinlerin teknik analizini sizlerle paylaşmak istedik;
ETHEREUM (ETH)
Marketcap’deki yeri itibariyle Ethereum’dan (ETH) başlayalım. Ethereum’da gerçekten son dönemde fiyat anlamında ilginç şeyler oluyor diyebiliriz. Hem Bitcoin paritesinde hem de dolar paritesinde Ethereum çok ciddi kayıplar verdiği bir süreçten geçiyor. Tabiki burada Bitcoin’deki düşüşün de çok etkili olduğu yadsınamayacak bir gerçek. Ancak kripto para piyasasında ikinci durumda bulunan Ethereum’un en azından Bitcoin paritesinde biraz daha sağlam durması beklenebilirdi. Bir de tüm bunların üzerine geçtiğimiz günlerde dolandırıcılık şebekesi olan Plus Token’ın elinde tuttuğu 789.000 adet Ethereum’un hareket ettirilmesi endişeleri daha da büyüttü.
Tüm bunlar Ethereum’da bu şekilde gelişirken teknik olarak grafiğe baktığımızda bazı ilginçlikler göze çarpıyor. Aşağıdaki grafikte de gösterdiğimiz üzere Ethereum’da son süreçte fiyatlarda gelen düşüşle MACD indikatörü arasında bir uyumsuzluk var. Bilindiği üzere indikatörlerdeki uyumsuzluklar genellikle fiyatlarda bir dönüş hareketine işaret eder. Yani MACD indikatörü Ethereum’daki düşüşü onaylamıyor ve bir dönüş hareketi gelebileceğini söylüyor. Eğer bu senaryo gerçekleşirse Ethereum’da 20 günlük hareketli ortalamasına doğru bir yükseliş görülebilir. O da şu an itibariyle 142 dolar seviyesinden geçiyor.
Ethereum’da bir diğer önemli gösterge de RSI’ın önemli bir seviye olan 30’u kırmış olması. Bu da Ethereum da fiyat dönüşü için önemli bir gösterge olarak göze çarpıyor. Tabiki burada tüm altcoinlerde olduğu gibi Bitcoin’in yapacağı hareket çok önemli. Bitcoin’in 20 günlük hareketli ortalamasını kırıp yukarı yönlü gitmesi durumunda Ethereumda da özellikle dolar paritesinde ciddi kazançlar görülebilir.
Bitcoin’de (BTC) eğer 20 günlük ortalama aşılamayıp aşağı yönlü hareket başlarsa tüm altcoinlerde olduğu gibi Ethereum’da da düşüş trendi devam edecektir.
XRP
Xrp ile devam edelim. Xrp son dönemde yaptığı aşağı yönlü hareketlerle beraber son 2 yılın en düşük seviyesine gelmiş oldu. XRP’de tüm bu düşüşlerden sonra gelen ufak toparlanma hareketine rağmen yaklaşık 2 haftadır sat sinyali oluşturan Heikin Ashi indikatörü henüz al sinyali oluşturmuş durumda değil.
XRP’de aşağıdaki grafikte de gösterdiğimiz üzere geçtiğimiz günlerde kırılan 0.20 desteğiyle beraber aslında ters bir çanak formasyonu da tamamlanmış oldu. Bunun üzerine bir de günlük grafikte yine düşüşe işaret eden bir ikili tepe formasyonu görüyoruz ve arkasından düşüş geliyor. İlk söylediğimiz ters çanak formasonu gereği XRP’de daha da sert düşüşler mümkün olabilir. Bunun önüne geçilmesi için Ethereum bu çanağın kırıldığı seviye olan 0.20 seviyelerinin üzerine çıkması gerekiyor. Bunu başarabilirse karşısına çıkan ilk direnç noktası 0.214 ve 0.232 seviyeleri olacaktır.
LITECOIN (LTC)
Litecoin (LTC) bilindiği üzere uzun zamandır yatırımcısı üzen bir profil çiziyor. Haziran ayında 145 dolarlara kadar yükselen Litecoin’de oldukça sert gelen düşüşlerden sonra son 10 ayın en dip seviyesine gelinmiş oldu. Litecoin için grafiğe baktığımız henüz bir geri dönüşle alakalı sinyal göremiyoruz. İyice düşen hashrate oranları gözönüne alındığında bunun da bir indikatör olarak kullanılabileceğini söylemek mümkün. Mimble Wimble güncellemesini dışarıda tutacak olursak önünde güçlü bir hikayesi bulunmayan Litecoin’in şimdilik Bitcoin’in peşinden sürükleneceği bir tablo ortaya çıkıyor.
TRON (TRX)
Tron (TRX)’e baktığımızda günlük grafikte oluşmak üzere olan bir OBO (Omuz baş omuz) formasyonu görüyoruz. 0.1295 seviyelerinin aşağısında düşen fiyatlar bu formasyonun oluşumunu tamamlayıp düşüşü sertleştirebilir. Ancak formasyon henüz oluşmuş değil ve burada tam düşüş sertleşecekken RSI için önemli bir seviye olan 30 seviyesinden fiyatların yukarı doğru sektiğini görüyoruz. Tron’la alakalı olarak 0.1295 seviyesi dikkatli şekilde takip edilmeli. Yukarı yönlü bakıldığında ise 0.1414 ve 0.1635 seviyeleri destek olarak gözükmekte.
Genel olarak altcoinlerde teknik durum bu şekilde gözükse de altcoinlerle alakalı tasarrufta bulunacak yatırımcıların öncelikle Bitcoin (BTC)’i gözlemlemeleri gerekmekte. Bitcoin’in durduğu hassas nokta itibariyle oluşacak sert bir hareket altcoinleri yakından etkileyecektir. Bitcoin’in 20 günlük ortalamasını kırması veya kıramaması altcoinlerin de kaderini şekillendirecek.