BTCUP – BTCDOWN Nedir? Binance Kaldıraçlı İşlem Tokenları (BLVT) Nasıl İşler?

1
5078

Binacen borsasının duyurduğu BTCUP ve BTCDOWN; FTX borsasının Bull ve Bear tokenları gibi kendinden kaldıraçlı olarak fiyatlanan tokenlardır. Kısaca BLVT (Binance Leveraged Tokens ) olarak geçmektedir.

BLVT Bitcoin fiyatı üzerinden; spot piyasada basitleştirilmiş olarak kaldıraçlı işlem yapmaya olanak vermektedir.

  • BTCUP – Bitcoin fiyatı arttıkça daha yüksek oranda fiyatı artarak long pozisyonda daha çok kazanmanızı sağlayan token.
  • BTCDOWN –Bitcoin fiyatı düştükçe daha yüksek oranda fiyatı düşen short pozisyonda daha çok kazanmanızı sağlayan token.

Tokenların kaldıraç oranı %1,5 ile %3 arasıdır. Sabit bir değeri yoktur. Binance bu oranın piyasa hareketlerine göre otomatik ayarlandığını söylemektedir.

Kaldıraçlı tokenların en önemli noktası rebalancing yani yeniden dengeleme denilen fiyatın yeniden dengelendiği kısımdır. Daha öncesinde Bull ve Bear tokenlarında en fazla zarar bu mekaniğin doğru bilinmemesinden dolayı oluşmuştu. Binance kaldıraçlı tokenlarında pozisyonlar sadece gerektiğin yeniden dengelenir, bu da piyasa uygun olduğunda karı artırabilir ve tasfiyeyi önlemek için piyasa elverişsiz olduğunda kayıpları azaltabilir.

Yeniden dengelemeyi şöyle detaylı olarak anlatabiliriz. Yukarıda söylediğimiz gibi kaldıraç oranı %1,5 ile %3 arasında değişmektedir. O anki gerçek hedef kaldıraç seviyesi sürekli değişmekte ve dış gözlemden gizlenmektedir.  O anki kaldıraç oranını belirten Gerçek kaldıraç ve bir sonraki dengelenmiş kaldıraç oranını belirten hedef kaldıraç diye nitelendirebileceğimiz iki oran vardır.
Binance bu işlemi sitesinde şöyle bir örnekle açıklamış:
1– Binance Kaldıraçlı Tokenlarda 100 milyon dolarlık bir fon büyüklüğüne ve sepette toplam 180 milyon dolarlık vadeli işlem pozisyonuna sahip diyelim.  Bu durumda gerçek kaldıran 1.8x‘dir.
2– BTCUSDT sürekli vadeli işlemleri (perpetual futures) fiyatı %5 arttığında vadeli işlem pozisyonlarının değeri 9 milyon dolar artarak 189 milyon dolara yükselecektir. Kaldıraçlı tokenlar 9 milyon dolar kazanacak ve fon büyüklüğü 109 milyon dolara çıkmış olacaktır. Bu durumda gerçek kaldıraç oranı %1.73‘e düşecektir.  Bu noktada yeni oran %1,5 – %3 arasında olduğu için yeniden dengeleme yapılmayacaktır.
3
– BTCUSDT sürekli vadeli işlemler fiyatı % 40 daha arttığında, vadeli işlemler pozisyonları 75,6 milyon dolar artarak 264,6 milyon dolara yükselecektir. Sonuç olarak kaldıraçlı tokenlar 75,6 milyon dolar kazanacak ve fon büyüklüğü 184,6 milyon dolara çıkacaktır. Gerçek kaldıraç oranı 1,43x‘e düşmektedir.
4– Gerçek kaldıraç oranı 1,5 katın altında kaldığı için bu sefer algoritma tarafından yeniden dengeleme yapılacaktır. Algoritma, gerçek kaldıraç seviyesini artırmak için ek vadeli işlem pozisyonları satın alacaktır. İşin bu kısmı çetrefilli ve olası karışıklık çıkabilecek kısmı çünkü nereye kadar satın alacağını tamamen algoritma kendisi belirliyor. Örneğin 1,43x’ten 1,7x’e yeniden dengelenmek istiyorsa, algoritma 49,22 milyon dolarlık ek vadeli pozisyon satın alacak ve toplam vadeli işlem pozisyonlarını 1,7x fon büyüklüğü olan 313,82 milyon dolara çıkaracaktır.

Buradan anlamamız gerek Bull tokenları gibi günde bir kez belli bir saatte değil, gerektiğinde özellikle aşırı piyasa hareketleri sırasında yeniden dengeleme olacaktır.

Önemli Uyarı: Kaldıraçlı işlemler yoğun risk barındırmaktadır. Daha önce Bull ve Bear tokenları kullanan pek çok kişi tam olarak ne olduğunu anlamadığı için ciddi zararlar etmiştir. Ne yaptığınızdan emin değilseniz kesinlikle bu işlem çiftlerini kullanmanızı önermiyoruz.

 

1 Yorum

  1. Kesinlikle Uzak durun . Eth down 11 dolardan şuan 0.0006 sente düştü ether 100 dolarw düşse tekrar 11 dolara gelmiyor. 1 dolara bile gelmez . Girip xrp down up a bakın 17 cente düşüşte nere gelmiş Kasım gibi 75 cente çıkışta up nereye sonra nereye gelmiş . Binance usdt paritesinde insanların parasını sömürmek için tezgahlamış.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz