Chainlink nedir? LINK incelemesi

0
918

Chainlink; blockchain üzerindeki veriler ile zincir dışından olan veriler arasında bir köprü oluşturma ve merkeziyetsiz bir ağ platformu üzerinde bu verilerin işlem görmesi işlevlerini sağlamaktadır.  Yani özetle dışarıdan gelen verilerin blockchain üzerinde akıllı sözleşmelere dahil olması ve işlenmesini sağlayan bir altyapı çözümüdür. Dışarıdan gelen verilere örnek verecek olursak, çeşitli API’lar ve ya ödeme sistemi verileri diyebiliriz

Chainlink‘in avantajını basit bir kullanım örneği ile anlatmak gerekirse; Bir alışveriş sisteminde ödeme alındığında bu ödeme verisi API ile çekilerek Ethereum altyapısında oluşturulmuş akıllı sözleşmeye gönderilebilir, burada akıllı sözleşme sayesinde gönderilen ödeme kanıtları değiştirilemez bir şekilde blockchain’e kaydedilir. Bu sayede firma kendi blockchain’ine ihtiyaç duymadan ve ya devasa altyapı yatırımı yapmadan blockchain avantajını kullanabilmiş olur.

Chainlink‘in  verileri doğrulayan, verileri alıp blockchaine yazılması sağlayan Oracle (Uzman) denilen aracılar vardır. Akıllı sözleşmeler tetiklenmeden, Oracle’lar verilerin taşınması, doğruluğunu kontrol etmesi ve işlenmesinden sorumludur.

Chainlink Ethereum altyapısı kullanan bir tokendır ve sistem aynı zamanda diğer Ethereum dApp’lerine bağlantı desteği de sunmaktadır. Ortak çalışma projenin odak noktası olduğu için ileride çok daha fazla blockchain’i desteklemeyi planlamaktadır. Chainlink sistemin ana tokenı LINK‘tir. Link Token, akıllı sözleşmeler için veri satın alırken ve teminat gösterirken kullanılmaktadır. Sistem aslında Link Token’ı elde tutmak üzere kuruludur.

Chainlink; Google Cloud, Oracle ve Intel gibi firmalarla duyurduğu partnerliklerle oldukça popüler hale gelmiş bir kripto paradır.
LINK; Binance, Coinbase ve Latoken başta olmak üzere pek çok borsada işlem görmektedir.

Chainlink hakkında daha detaylı inceleme için videomuzu izleyebilirsiniz:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz