Elektrikli Otomobil Devrimi Hangi Kripto Paralara Yarayacak?

1
3675

Malum ülkemizin gündemi yerli elektrikli otomobil. Aslında otomobillerin elektrikliye dönmesi bizim için şimdilik yeni bir konu olsa da dünyada çok daha erken seviyede tartışılmış ve dönüşüm takvimi planlanmış bir durumda. Avrupa’da AB Karbon Emisyonu Anlaşması ile satılacak tüm otomobillerin daha az karbondioksit salımı yapacak araçlar olmasını zorunlu kılıyor. Şimdilik firmaları elektrikli üretime zorlayıcı teşviklerle başlayan bu süreç sonunda Avrupa’da sadece elektrikli araçlar kullanılmaya başlanacak. Bizim bildiğimiz fosil yakıt kullanan araçlar tarih olacak.  Fransa ve İngiltere’de 2040 Norveç’de 2025‘den itibaren fosil yakıtlı araç satılamayacak.

Elektrikli araçlar ile birlikte pek çok farklı teknolojide hayatımıza girecek.
Özellikle şarj sistemleri, araç tanıma sistemleri ve mikro ödemeler başta olmak üzere pek çok alanda daha güvenli ve hızlı bir sistem için blockchain teknolojisi kullanılmaya başlanacak.  Bu konuda çözüm sunan blockchain altyapıları gelecekte ciddi kullanım ve değer kazanabilecek.

P2P yani kişiden kişiye araç sarj sistemleri de elektrik araçlarla hayatımıza girecek. Binanızın önünde uygun bir yere şarj istasyonu kurduğunuzu düşünelim, oraya gelen araçların insana gerek olmadan istediği miktarda doldurup size ödeme yapmasını sağlayacak ve bunları akıllı sözleşmelerle otomatize edecek sistemler kullanıma başlanacak. Bu o kadar ileri bir zamanda olmayacak daha şimdiden İngiltere’de yeni inşa edilen evlere elektrikli şarj istasyonu şartı getirildi.

Bununla birlikte tedarik zinciri sistemlerinin blockchain altyapısına geçişi de hızlanacak. Örneğin Volvo elektrikli otomobilleri için Çin’de ürettirdiği batarya ve akülerin takip ve tedarik izlemesi için blockchain altyapısı kullanılacağını duyurdu.

Bu alanda öncü olan Ford, Renault, GM, BMW, IBM gibi devler MOBI (Mobility Open Blockchain Initiative) isimli girişimle blockchain teknolojisinin potansiyelini otomotiv sektöründe geliştirmek için bir araya geldi.  Bu girişimle blockchain altyapı sağlayıcılar ile otomotiv sektörünü bir araya getirip proje üretiyorlar.

Hangi kripto paralar gelecekteki elektrikli otomotiv devriminden ciddi kazanç sağlayabilir diye baktığımız en öncelikli olarak MOBI’ye dahil olan, buradaki bağlantılar ve kurabilecekleri ortaklıklar sayesinde değer üretme potansiyeli bulunan kriptolara bakmalıyız:

IOTA
Fetch.Ai
Celer
VeChain
Tezos
VINchain
Ocean Protocol
CPChain
Quantstamp

Şimdilik bu alanda rakiplerinden öne geçip ilk adımı atan kripto paralara bakarsak iki tanesi oldukça öne çıkmış gözüküyor:

IOTA
Belki de bu alandaki açığı en erken fark edip en proaktif davranan kripto para IOTA’dır.
Uzak geleceğe gitmeden şimdiden yaptıklarına bakmak bile gelecek potansiyeli hakkında bilgi verecektir:
Jaguar I-Pace modeli elektrikli araçlarında entegre IOTA cüzdanı kullanılmaya başlandı. Yol verileri, trafik durumu, hava durumu gibi verilerin paylaşım ekonomisinde alım satımı otomatik olarak yapılabilecek. Aynı şekilde enerji takibi ve ödemelerinde de kullanılabilecek. Özellikle “Yeşil Şarj” diye tabir edebileceğimiz yenilenebilir enerji kullanan şarj istasyonlarına erişim ve kullanım alanında çözümler sunuyor.

Volkswagen group da (Lamborghini, Porsche, Bentley, Audi , Bugatti, Seat) IOTA’nın diğer bir çalıştığı otomotiv grubu. Çeşitli proof of concept çalışmaları ile gelecekte uygulanabilecek teknolojileri deniyorlar. Şimdilik yapılan ortalık çerçevesinde son dönemde öne çıkan proje “Dijital CarPass” isimli araçların kilometre takibi ve doğrulamasını yapacak bir uygulama.

VeChain
Daha çok tedarik zinciri ile bilinse de VeChain’in otomotiv alanında ciddi çalışmaları var. BMW‘nin BMW Startup Garage isimli yatırım bölümünün desteği ile VeChain Thor altyapısında geliştirdiği VerifyCar isimli uygulama gelecekteki olası işbirliklerinin ilk adımı. Verifycar, araçlar için dijital bir pasaport işlevi görüyor ve araçla ile ilgili sahiplik, bakım, servis ve kilometre gibi her türlü bilginin blockchain altyapısına kaydedilmesini sağlıyor.
BMW gelecekte DriveNow isimli araç paylaşım servisi ve ParkNow isimli park yeri bulup ödeme yapma servislerinin de blockchain altyapısına geçmesini istediğini söylüyor.

Bunun dışında VeChain, DNV GL, ve Çin’in en büyük elektrikli araç üretim firması BYD ortaklığı ile Carbon Credit App isimli bir uygulama geliştirdi. Araçların yakıt tüketimi, enerji tüketimi gibi sürüş verilerini alarak VeChain Thor altyapısında çalışan bir akıllı sözleşme uygulanarak karbon salınımını azaltmayı amaçlıyor.

Siz de bu konu ile ilgili görüş ve düşüncelerinizi ister bu yazının altına, isterseniz sosyal medya hesaplarımızdan yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz.

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz