Kripto paralarda enflasyon, sirkülasyondaki token sayısındaki artışı ifade etmektedir. Enflasyon oranının bizim trade stratejilerimize en büyük etkisi dolaşıma giren yeni paraların piyasaya girerek fiyatı düşürmesidir. Özellikle kripto paralara talebin az olduğu ayı sezonunda yüksek enflasyonlu paralarda ciddi düşüşler olduk. Bu noktada en temel örnek kabaca yıllık %20 gibi bir enflasyona sahip olan XRP’nin durumu örnek gösterilebilir. Bu yazıda 2021 yılında enflasyon oranında ciddi değişiklik olmuş veya olacak olan çeşitli altcoinler hakkında verilere bakacağız.
ETHEREUM
Halen madenciliği yapılan Ethereum’da yıllık enflasyon oranı ortalama %3.8’dir. Ethereum’da 2021 yılı içerisinde başlayacak olan Proof of Stake süreci ve coin yakımı (burn) mekanizmasının aktif edilmesi ile ciddi bir enflasyon azalması yaşanacak. Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’e göre “Güncelleme sonrası yıllık enflasyon oranı %0.5-2 arasında olacak. İşlem ücretlerinin yakılma sistemini getirdiğimizde ise 0 hatta eksi değerlere bile gidebilir.” Şu anda Ethereum sahip olduğu yüksek arz artışına rağmen özellikle defi çılgınlığı ile birlikte ciddi talep görerek fiyatı yükseldi. Önümüzdeki dönemde enflasyon tarafında Vitalik’in söylediği gibi radikal bir düşüş olduğu takdirde çok daha fazla fiyatlanma potansiyeli mevcut.
TRON
Tron genellikle yüksek oranda satış yapması, toplam arzındaki düzenli artış ve satış baskıları ile bilinen kripto para. Tron’un enflasyonunda 10 Ocak itibariyle ilk kez ciddi bir değişiklik oldu. Yıllık %4’ler seviyesinde gelen enflasyon oranı %-0.44 seviyesine çekildi. Normal şartlar doğrulayıcılara ödül olarak verilen TRX sayısı her zaman işlem komisyonlarından yakılan TRX’den fazla iken ilk kez burn sayısı fazla oldu yani Tron yıllar sonra eksi enflasyon verdiği bir gün yaşadı.
Bu durum Tron yönetiminin daha fazla burn yapılmasına onay verdiği teklifi kabul etmesi ile gerçekleşti. Özellikle TRX altyapısındaki USDT sayısının artışını göz önüne aldığımızda yakım işleminin böyle gitmesini ve Tron’un düzenli olarak eksi enflasyon veren bir para haline geldiğini görebiliriz. Bu şekilde devam etmesi Tron fiyatını uzun vadede ciddi şekilde yukarıya doğru etkileyebilir.
SOLANA
Son dönemde erken dönem yatırımcılarına verilecek tokenların kilidinin açılması ile gündeme gelen Solana’da pek görmeye alışık olmadığımız bir grafik var. Kripto paralarda enflasyon oranı sadece madencilik ve diğer doğrulama işlemleri ile arz edilen ödüller ile değil, erken dönem yatırımcılarının / token sahiplerinin kilitli olan paralarının kilitlerinin açılması ile de artar.
Grafikten de görebileceğimiz gibi Ocak 2021 itibariyle SOL için erken dönem yatırımcılarının kilitleri açıldı. %15 civarı olan sirkülasyondaki arz %90 oranına geldi. Tabii ki bu noktada kurucu ekibin satmayacağını söylemesi ve tabii ki erken dönem yatırımcının hemen satmak zorunda olmaması gibi durumlar var yine de rakamsal olarak gerçek bu. Sol her düzeltme yaptığında akıllara büyük satış mı gelecek endişesi getirecek bu da parada bir risk faktörü yaratıyor.
HEDERA HBAR
Hedera en fahiş enflasyona sahip olan paralardan. Bu yıl HBAR trade’i için en ideal zaman çünkü yıl içinde toplam arzın dağıtım oranı 29’dan 33’e çıkacak yani %13 oranında yükseliş yaşayacak. Ancak 2021’den 2022’ye geçişte 33’den 42’ye yani %42 gibi fahiş artış olacak ve yüzdesel olarak her yıl katlanarak büyüyecek. Aksi bir plan ortaya konulmazsa bu yıl az sirkülasyonlu HBAR ticareti için ideal ancak uzun vadede elde tutmak için çok riskli.
Teşekkürler