Bu yazı dizimizde kripto paralarda çok merak edilen cüzdan (wallet) konusunu detaylı bir şekilde sizlere açıklayacağız. Cüzdan nedir; Ne işe yarar; Online (Sıcak) cüzdan nedir; Offline (Soğuk) cüzdan nedir; Kaç çeşit cüzdan var ve özellikleri neler? Hangisi daha güvenli? Hepsinin cevabını bu yazı dizimizde bulacaksınız. Yazı dizimizin ilk konusu Cüzdan (Wallet) Nedir; Private Key; Public Key Nedir?
Öncelikle Cüzdan (Wallet) nedir buradan başlayarak devam edelim. Cüzdanlar kripto paraların bize ait olduğunu kanıtlayan Private Key‘lerimizi saklamaya yarayan; Bizim para gönderip almamızı sağlayan dijital yazılımlardır. Genel olarak kripto para cüzdanları üç ana kısımdan oluşur. Bunlar; Public Key, Private Key ve Password bölümleridir. Şimdi sırasıyla bu tabirleri biraz açalım.
Public Key‘ler genel anlamda bizim kripto paralardaki adresimizi ifade eder. Örneğin siz herhangi bir kişiye para gönderecekseniz karşı tarafın Public Key‘ini bilmeniz gerekir veya aynı şekilde siz bir yerden para alacaksanız karşı tarafa Public Key‘inizi belirtmek durumundasınız. Diğer bir deyişle Public Key‘ler sizin benzeri olmayan hesap numaralarınız gibi düşünülebilir. Aynı Public Key birden fazla kişide olamaz; Her cüzdanın kendine özel bir Public Key numarası vardır. Bankacılık sistemi gibi düşündüğünüzde sizin hesap numaranızdır denilebilir. Bu bağlamda sizin de anlayacağınız üzere Public Keylerinizi başkalarıyla paylaşmanızda hiçbir sakınca yoktur.
Private Key‘ler ise size paralarınıza erişebilme yetkisi veren anahtarlardır; Public Key‘lerden farklı olarak bu numaraları hiçkimseyle paylaşmamanız gerekir. Birazdan bahsedeceğimiz farklı türdeki cüzdanların hepsinin ortak özelliği Private Key‘lerinizi gizli tutmaya çalışmalarıdır. Size özel olan Private Key‘in kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda hesabınızdaki tüm parayı kaybedebilirsiniz.
Biraz cüzdanların teknik olarak nasıl çalıştığından bahsedelim. Birçoğunuza ilginç gelebilir ancak teknik olarak kripto paralar sizin cüzdanınızda durmaz. Kripto paralar Blockchain‘e kayıtlı halde dururlar. Bizim para gönderirken veya alırken yaptığımız şey ise bu paralara erişim hakkını devretmek veya almaktır. Kısacası siz elinizdeki bir parayı başkasına gönderdiğinizde para sizden çıkıp başkasına gitmez. Sadece paranın sahibi el değiştirir; Yani paraya erişme hakkı olan kişi değişmiş olur. Şöyle örnekleyerek durumu daha da perçinleyelim. Ahmet Ayşe’ye para gönderirken yaptığı işlem aslında teknik olarak şudur; Ahmet ilk önce paranın kendisine ait olduğunu kanıtlamak için Private Key‘ini girer; Daha sonra Ayşe’ye ödeme yapacağı için Ayşe’nin Public Key‘ini girer ve artık paranın Ayşe’ye ait olduğunu kanıtlamış olur. Ayşe’nin de parayı alıp kullanabilmesi için kendi Private Key‘ini girmesi yeterli olacaktır.
Kripto paralarda cüzdanlar isimli bu yazı dizimizin ilk bölümünde Cüzdan’ın tarifini yapıp Private Key ve Public Key kavramına açıklık getirdik. Yazı dizisinin devamında tüm cüzdanları ayrı sizlere anlatıyor olacağız.
Konuyla alakalı daha detaylı bilgi için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz;