SegWit Nedir? Ne İşe Yarar?

0
725

Segregated Witness’ın kısaltması olan SegWit belki de şimdiye kadar yapılmış en önemli Bitcoin protokol güncellemesidir.  2015 yılında Bitcoin konferasında geliştirici Pieter Wuille tarafından ortaya atılmış ve Bitcoin Core ekibi tarafından desteklenmiştir. Karşı çıkanlar olsa da 10 Mayıs 2017’de Litecoin’de, 23 Ağustos 2017’de ise Bitcoin’de aktif hale getirilmiştir.

Başlıklar halinde SegWit’in faydalarını sıralayacak olursak:
-Blok Kapasitesi Artışı
-İşlem Hızı Artışı
-İşlem Değiştirilebilirliği Hatasını Gidermesi

SegWit özünde Bitcoin’deki olası “transaction malleability” yani işlem değiştirilebilirliği denebilecek problemi çözmek için ortaya çıkmıştır. SegWit temel olarak işlem bilgisi içerisinde bulunan kullanıcı imza verilerini blockchain’den ayrılmasını kapsıyordu. Bu sorun işlem onaylamaları sırasında çok ufak değişiklikler yaparak kişilerden Bitcoin çalınmasını  olanak sağlayan bir sistem problemiydi.  SegWit öncelikli olarak bunu engelleyen, bununla birlikte pek çok geliştirme içeren bir protokol olarak Bitcoin’de uygulandı.  İmzaları işlemin kimlik verisinden kaldırılması ile bu bilgilerinin değiştirilmesi de imkansız hale geldi. Ayrıca bu hatanın ortadan kalkması  Lightning Network ve benzeri BTC üzerinde ikinci katman çözümlerin yapılabilmesine olanak sağladı.

İmza verilerinin işlemden kaldırılması ile bloklarda daha fazla alan açılmasına dolayısıyla daha fazla işlem yapılabilmesine olanak verildi. Bu verilerin çıkartılmasıyla %65’e varan bir alan tasarrufu sağlanabiliyordu. Protokol sayesinde blok başına düşen işlem miktarı arttığı için 1MB olan Bitcoin blok boyutu max. 4 MB olarak (Ortalama 2MB) arttırıldı. Bununla birlikte aynı şekilde normale kıyasla çok daha hızlı ve çok daha ucuz bir şekilde işlem yapılabilmesi sağlanmış oldu.

SegWit opsiyonel bir güncellemedir. Ekim 2019 itibariyle işlemler üzerindeki SegWit’in payı ortalama %55’dir.  Bitfinex ve Coinbase gibi büyük borsaların Segwit altyapısına destek vermesi kullanımı ciddi şekilde arttırmıştır.  Şu an SegWit kullanımının önündeki en büyük zorluk teknik geliştirmenin yapılmamasıdır. Diğer büyük borsalar bu entegrasyon geliştirmelerini yaptıkça kullanımı artacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz