Teknik Analiz Nedir? Teknik Analiz Nasıl Yapılır? Teknik Analize Giriş

0
1816

Kripto Teknik Haber olarak yeni bir yazı dizisine başlıyoruz. Bu yazı dizisinin konusu tamamiye teknik analiz ve teknik analiz enstrümanları olacak. Bu seride ayrı ayrı indikatörleri ve çalışma mantıklarını sizlere anlatacağız; Formasyonları örnekleriyle beraber inceleyeceğiz; Destek direnç seviyelerini nasıl belirleyebileceğimizi sizlerle paylaşacağız. Trend kavramını konuşup, trendi nasıl belirleyeceğimize bakacağız. Kısacası teknik analizin konusuna giren hemen her şeyi ayrı ayrı yazılar halinde sizlere anlatacağız. Önceki yayınladığımız ve bundan sonra yayınlayacağımız tüm yazılara sitemizdeki Rehber bölümünden ulaşabilirsiniz. Bu yazı dizisinin de ilk konu başlığı Teknik Analiz nedir ve Teknik Analize neden ihtiyaç duyarız?

Öncelikle Teknik analiz nedir? Buradan başlamakta fayda var; En basit anlatımıyla teknik analiz; Önceden oluşmuş fiyat hareketlerine bakarak gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışmaktır. Diğer bir deyişle teknik analiz geçmiş dönemdeki fiyatlara bakarak yatırımcı psikolojisini anlamaya çalışıp gelecekte bu yatırımcıların nasıl bir karar vereceklerini tahmin eder. Yani aslında temel olarak teknik analiz geçmişte olan hareketlerin gelecekte de olabileceği varsayımına dayanır.

Teknik analiz sadece fiyatlara bakarak bir çıkarım yapar; Firmanın veya paranın gelecek vaadedip vaadetmediğine bakmaz; Aslolan fiyat hareketleri yani arz ve taleptir.

Teknik analizle alakalı kavramlara girmeden evvel şunu da hatırlatmakta fayda var; Teknik analiz yaparken zaman birimleri oldukça önemlidir. Bir hisse veya para 4 saatlik grafikte al sinyali üretirken aynı para haftalık grafikte sat sinyali üretebilir. Bu sebeple teknik analiz yapmadan veya teknik analizlere bakmadan evvel sizin yatırımınızın vadesini belirlemiş olmanız şarttır.

Şimdi biraz da Teknik analizle alakalı bazı temel kavramlardan bahsedelim. Öncelikle grafik türlerinden bahsetmemizde fayda var; Bunlardan ilki bar grafiktir. Bu grafik türü birazdan bahsedecek olduğumuz mum grafiğin boyutlandırılmamış halidir. Burada fiyatların açılışını kapanışını, en yüksek ve en düşük seviyesini görebiliriz.
İkinci grafik türümüz Çizgi Grafik’tir. Bu grafik türü sadece kapanışı dikkate alır. Bir paraya veya hisseye uzun vadeli bakmak yada başka bir parayla karşılaştırma yapmak için kullanılır. Fazla detaylı bilgi vermediği için bu iki amaç dışında kullanımı tavsiye edilmez.
Üçüncü grafik türümüz ise genellikle sık kullanılan Mum Grafiktir. Bu grafik türünde hem açılışı, hem kapanışı hem de en yüksek ve en düşük seviyeleri rahatlıkla görebilirsiniz. Diğer bir deyişle ilk sırada anlattığımız bar grafiğin boyutlandırılmış şeklidir.
Teknik analiz dediğimiz zaman değinmeden geçemeyeceğimiz çok önemli isimlerden biri de Charles Dow’dur. Charles Dow modern teknik analizin kurucusu olarak kabul edilir. Charles Dow’un teknik analizle alakalı 6 temel ilkesi vardır. Bunları madde madde sizinle paylaşalım;

1- Pazarın 3 temel hareketi vardır. Bunlardan ilki ana harekettir. Bu hareket 1 yıldan başlayıp birkaç yıla kadar süren harekettir. 2 inci temel hareket Orta Evre’dir. Bu hareket 10 günden 3 aya kadar süren bir hareket türüdür. Üçüncü olarak da Kısa Evre hareketini örnek gösterir. Bu da saatlerden 1 aya kadar süren bir hareket türüdür.

2- Büyük trendler 3 aşamadan oluşur. Bunlardan ilk aşama Birikim Aşaması’dır. Birikim aşamasında bazı yatırımcılar trendin kırılacağını önceden görerek alım yapmaya başlarlar ancak bu yatırımcıların sayısı oldukça azdır. İkinci aşama halk katılımı aşamasıdır. Piyasada boğa başlangıcı olarak nitelendirilen aşama bu aşamadır. Bu aşama içersinde fiyatlar sert bir şekilde yukarıya doğru gitmeye başlar. Üçüncü aşama ise dağıtım aşamasıdır. Bu aşama içersinde fiyatlar artık iyice yükseklere çıkmışken; Tüm yatırımcıların yüzü gülerken zeki yatırımcılar artık piyasanın doygunluğa ulaştığını görür ve satışa başlar. Birikimsiz ve acemi yatırımcının daha da yükselecek umuduyla alım yaptığı; Tecrübeli yatırımcıların ise satış yaptığı bu aşamaya Dow, Dağıtım aşaması adını vermiştir.

3- Borsa tüm haberleri fiyatlar.

4- Trendler hacimle desteklenmelidir.

5- Trendlerin kırıldığına yönelik kesin sinyaller alınmadığı sürede trendler devam eder. Yani ana trendlerin içersinde minor trendler olabilir. Esas olan ana trendin varlığıdır. Minor trendler ana trendi etkilemez.

6- Dow’un altıncı ve son ilkesi ise Borsaların ortalamalarını birbirleriyle onaylamaları gerektiğidir.

Teknik analiz konusunda unutulmaması gereken en önemli noktalardan bir tanesi de teknik analizin sadece bir araç olduğudur. Teknik analiz sizin %100 para kazanmanızı sağlamaz ancak iyi bir strateji geliştirmenize yardımcı olur. Hiç kimse veya hiçbir algoritma gelecekteki fiyatları %100 doğruluk oranıyla bilemez.

Teknik analizle alakalı daha detaylı bilgi için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz;

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz