The Graph Token GRT Nedir? GRT Token Ne İşe Yarar?

0
1137

Blockchain startup’ı The Graph ismini erken dönem yatırım toplamasında 5 milyon dolar gibi iddialı bir yatırım toplamasıyla duyurmuştu. The Graph’ın yatırımcılar arasında Chanlink’e yatırımları ile bilinen Framework Ventures ve dünyaca ünlü kripto para borsası Coinbase’in yatırım ayağı olan Coinbase Ventures var. GRT piyasaya girip Binance, Coinbase, Huobi gibi borsalarda listelendikten sonra ciddi fiyat yükselişi yaşamıştı.

DeFi alanında hizmet sağlayan The Graph; Ethereum ve IPFS gibi ağları sorgulama yapabilmeyi sağlayan merkezsiz bir indeksleme protokolüdür. Herkes, subgraph adı verilen açık API’ler oluşturabilir ve yayınlayarak verileri kolayca erişilebilir hale getirebilir. Daha kolay anlayabilmek için örneklemek gerekirse Google’ın websiteleri için indeksleme ve arama ile bulunabilme servisi sağladığı gibi blockchainler üzerindeki verilerin indekslenmesini ve sorgulanarak bulunabilmesini sağlamaktadır.
Geliştiriciler Ethereum ve benzeri ağlardan istedikleri bilgileri subgraph API’leri ile hızlıca çekerek işleyebilir böylece yazılım kısmında her projenin ayrı ayrı veri çekme protokolü yazmasına gerek kalmadan kolaylıkla veriye erişmelerini sağlamalarını hedeflemektedir. 

The Graph merkezsiz uygulamalarının (dApps) yapımında kolaylık ve maliyet düşürmesi sebebiyle oldukça ilgi görmüştür. The Graph ağı, uygulamaların sunucusuz çalışmasına olanak sağlamaktadır yani tek bir sunucu ya da veri tabanına güvenmek zorunda olmadıkları için uygulamaları daha güvenli hale gelip kesintisiz hizmet verebilmektedir.
Sistemde yönetim ve ödemeler için ERC-20 tabanlı GRT Token Kullanılmaktadır. Protokolün bileşenleri şu şekildedir:

  • Consumers (Tüketiciler) – Bunlar, aramaları için indeksleyicilere ödeme yapan kullanıcılardır.Bunlar dApp servisi sağlayıcıları, geliştiriciler, web hizmetleri veya The Graph ile bağlantılı başka herhangi bir yazılım da olabilir.
  • Indexers (Dizin oluşturucular) – Bunlar, platformun dizin oluşturma işlevini sürdüren node sahipleridir. 
  • Curators (Küratörler) – GRT’leri kullanarak küratörler platformun dizini için değerli olan subgraphları tanımlarlar.
  • Delegators (Delegatörler) – Bunlar var olan indeksleyicilerin çalışması için için node kurarak GRT stakeleyen, karşılığında belli miktarda stake ödülü kazananlardır
  • Fishermans (Balıkçılar) – Ağın sorgulara verdiği yanıtın doğru olup olmadığını kontrol ederler.
  • Arbitrators  (Hakemler) – Bir Dizinleyicinin kötü niyetli olup olmadığına karar verirler.

DeFi çılgınlığı ile birlikte veriler ve uygulamalar arasından bilgi alışverişi köprüsü kurmanın oldukça önemli olduğu ortaya çıkmıştı. The Graph bu konuda kullanıcı verilerine bağlı akıllı sözleşmelerin devreye alınmasıyla kullanımı kolay, düşük maliyetli ve hızlı bir alternatif sunuyor. Platform özellikle de blokchain altyapılı uygulamalar ve DeFi alanında daha fazla kullanım senaryosu geliştirenlerin kullanabileceği bir altyapı olmayı amaçlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz